Hiç kuşkusuz Hz. Peygamber (s.a.s.)’in hayatını, tebliğini, tevhid mücadelesini anlatan en sağlam ve en önemli Siyer kaynağı Kur’an-ı Kerim’dir. Siyer kitaplarında yer alan birçok konu Kur’an ve onun tefsirleri sayesinde daha iyi anlaşılmaktadır. Bunun yanında Kur’an’ın anlaşılması için de özellikle Siyer bilgisine ihtiyaç vardır. Zira Siyer hem Kur’an hem de Sünnet için pratik uygulamalar içine almaktadır. Siyer’de geçen rivayetler öncelikle Kur’an ayetleri ve ayetleri açıklayan tefsirler ile karşılaştırılmalıdır. Böylelikle daha sağlıklı sonuçlara ulaşılabilir.
Siyer, sözlükte “davranış, hal, yol, âdet, bir kimsenin ahlâkı, seciyesi ve hayat hikâyesi” gibi anlamlara gelen sîret kelimesinin çoğuludur. Bununla birlikte Siyer yalnızca Hz. Peygamber’in hayatı için kullanılan bir terim haline gelmiş, sîret ise başka şahsiyetlerin hayatlarını anlatan Sîretü’l-Ḥüseyn, Sîretü ‘Ömer b. ‘Abdil’azîz, Sîretü Aḥmed b. Ḥanbel gibi kitapların adlarında da yer almıştır.[2]
Kur’an-ı Kerim’in tümüne bakıldığında Hz. Peygamber’in şahsi ve hayatı ile ilgili çok sayıda ayet-i kerime ve surelerin yer aldığı görülmektedir. Şahsiyeti ile ilgili olarak, Resûlullah’ın alemlere rahmet olarak gönderildiği (el-Enbiyâ 21/107), son peygamber olduğu (Ahzab 33/40), O’nun üstün bir ahlaka sahip olduğu (el-Kalem 68/4) müjdeleyici ve uyarıcı olarak bütün insanlara gönderildiği, (Sebe’ 38/28), Gaybı bilmediği, melek olmadığı, sadece kendisine vahyolunana uyduğu (En’âm 6/50) Allah’tan vahiy alan bir beşer olduğu (Kehf 18/110) Peygamberlikten önce yazı okuyup yazmadığı (Ankebût 29/48), gibi görevini açıklayan ve şahsiyetini öven çok sayıda ayet-i kerime bulunmaktadır. Bilindiği gibi …
Dergiye abone ol! (iOS) Dergiye abone ol! (Android)